“Lipsa apei ne limitează să avem parte o viață civilizată la sat”

Comuna Bădiceni dispune de un sistem de aprovizionare cu apă învechit și defectuos. Turnul de apă și pompa mereu necesită reparații. La apeduct sunt conectate instituțiile publice și doar o parte din gospodăriile din sat. Apa pe care o primesc locuitorii, cu regret nu corespunde standardelor și nu este potabilă. Pentru îmbunătățirea calității apei sunt necesare lucrări de curățare și adâncire a fântânii arteziene, de amenajare a unui bazin de acumulare și de instalare un sistem de tratare a apei.

Comunitatea din Bădiceni este una activă, au implementat mai multe proiecte sociale: au instituit un post de radio local, au amenajat un parc în localitate. De curând au organizat și serviciul de colectare a deșeurilor menajere din localitate. Cu suportul unui ONG local au fost procurate pubele și distribuite gospodăriilor, care s-au subscris serviciului săptămânal de colectare a gunoiului.

“Dorim ca, copiii noștri să aibă acces la apă de calitate în școală și grădiniță. Copiii au nevoie de apă potabilă în robinete, ei petrec jumătate de zi la școală, iar consumul de apă este vital, pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor. Cantina grădiniței și școlii, este nevoită să care apă de la 5 km distanță pentru a pregăti bucatele. Fântânile din sat sunt majoritatea secate sau apa din ele nu este potabilă. Gospodăriile sunt nevoite să care apa de la distanțe mari. Iar vara trecută din cauza secetei, locuitorii celor mai afectate mahalale s-au asociat și au organizat livrarea apei cu cisterna. Lipsa apei ne limitează să avem parte o viață civilizată la sat: nu putem conecta o mașină de spălat, suntem nevoiți să spălăm cu mâna; cărăm apă chiar și pentru întreținerea animalelor domestice, nemaivorbind despre imposibilitatea asigurării unor condiții igienice normale de trai. Sperăm că, odată cu implementarea proiectului MĂ IMPLIC vom avea parte de un serviciu mai bun în localitatea noastră. Ne vom implica cu toții să creăm un serviciu de calitate, pentru ca ulterior să putem extinde apeductul, chiar până în satul Grigoreuca.” a declarat Tatiana Coșciug, membru al echipei de implementare a proiectului și asistent social comunitar.

În perioada 2021-2023, comuna Bădiceni va implementa un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de alimentare cu apă potabilă, cu suportul proiectului “MĂ IMPLIC”, din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) și implementat de SKAT Consulting. Urmare a acordului semnat, primăria comunei va beneficia de finanțare (cel mult 65.000 CHF), servicii de consultanță și de consolidare a capacităților. Proiectul Mă Implic va ajuta primăria comunei și operatorul de servicii nu numai să îmbunătățească infrastructura, ci și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună și pentru a avea modele durabile de finanțare a prestării serviciilor. În activitatea noastră, ne vom asigura că cetățenii locali, angajații APL-urilor, ONG-urile, agenții economici sunt implicați activ în modernizarea serviciilor publice în comunitate și îndeosebi că persoanele mai puțin avantajate au acces egal la aceste servicii.