Implementarea și monitorizarea planurilor de îmbunătățire a Serviciilor Comunale de către comunitățile partenere

Proiectul MĂ IMPLIC a organizat pe 13 iulie o sesiune de instruire și planificare pentru cei opt facilitatori comunitari.  Fiecare localitate-parteneră a proiectului MĂ IMPLIC beneficiază de asistența facilitatorilor comunitari la fiecare etapă de intervenție a proiectului. Acum toate cele 30 de localități/grupuri de localități partenere au ajuns la etapa implementării Planurilor de Îmbunătățire a Serviciilor Comunal, un document de o importanță majoră în activitățile de organizare și planificare strategică în domeniul serviciilor comunale.

Evenimentul a avut mai multe obiective:

  • Identificarea progresului comunităților partenere în implementarea Planurilor de Îmbunătățire a Serviciilor Comunale (PÎSC) și realizarea intervențiilor: organizarea achizițiilor publice, participarea cetățenilor și comunicarea publică. Factori de succes și riscuri.
  • Prezentarea instrumentelor de coordonare a procesului de implementare a PÎSC în comunitățile partenere
  • Recomandări privind aplicarea instrumentului de monitorizare în comunitățile partenere bazate pe exercițiul de pilotare.

Sesiunea de instruire a inclus de asemenea, prezentarea Dl Lilian Danilov, Manager societate civilă și implicare civică  în cadrul proiectului MĂ IMPLIC, care a expus concluziile din cadrul programului de formare “Participarea cetățenilor și guvernanța inclusivă”, la care a participat recent la  The Hague Academy for Local Governance.

Evenimentul a fost găzduit de Primăria Căplani. Valeriu Tabunșcic, primarul satului  Căplani cu această ocazie a prezentat participanților la eveniment obiectivul turistic “Porțile Raiului”. Locația turistică a fost amenajată la inițiativa primarului, care și-a propus să valorifice cișmeaua de la marginea satului. Un parc verde cu bănci, izvoare și teren de joacă pentru copii, piscine cu apă rece, toate amenajate cu implicarea fiecărui om din comunitate. Un exemplu frumos mobilizare comunitară, susținut de entuziasmul și determinarea fiecărui locuitor al satului.

Reamintim, că în perioada 2021-2023, treizeci de localități/grupuri de localități implementează proiecte destinate îmbunătățirii livrării serviciilor de gospodărie comunală, cu suportul proiectului “MĂ IMPLIC”, din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) și implementat de SKAT Consulting. Lista completă a APL-urilor partenere aici