e-platforma pentru guvernarea locală a fost lansată oficial

Pe 24 MAI 2022, Congresul Autorităților Locale din Moldova a prezentat oficial E-Platforma pentru Guvernarea Locală, dezvoltată cu suportul Proiectului MĂ IMPLIC. Platforma oferă cursuri de instruire și servicii de suport online pentru reprezentanții APL și operatorii de servicii la nivel local. Totodată, e-platforma pune la dispoziția beneficiarilor un set structurat de resurse (acte normative, ghiduri, rapoarte etc.) și alte instrumente online aferente domeniului APL.

La evenimentul de lansare a platformei au prezentat: Viorel Furdui (Director Executiv CALM), Matthias Morgner (lider de echipă din cadrul proiectului “Mă Implic”), Cătălina Scorțescu (Administratoarea platformei), Diana Toma (manager reforme și politici în cadrul proiectului “Mă Implic”), Alexandru Palii, (consultant IT e-platforma), Carolina Furdui (Consultant online e-platforma).


 

„Prin intermediul acestei platforme vom putea să ajungem la un număr mult mai mare de reprezentanți ai APL, consilieri, funcționari publici etc. Vom putea să-i informăm în termeni utili privind schimbările din legislație, să-i instruim pe cei care au această necesitate, astfel ca în rezultatul acestei cooperări, oamenii din comunitățile noastre să primească servicii mai bune, iar localitățile să aibă mai multe oportunități de a se dezvolta.”, potrivit directorului executiv al CALM Viorel Furdui.

“Crearea platformei a fost o necesitate, pandemia ne-a arătat că trebuie să îmbrățișăm instrumentele online și să devină parte a activității noastre zilnice.  Este un instrument potrivit și sper că va fi util și indispensabil pentru reprezentanții APL și prestatorilor de servicii. Platforma este mai mult decât un instrument de livrare a informației. Platforma prezentată astăzi nu este în varianta ei finală, urmează să se dezvolte, să apară conținut nou, dar aceasta necesită participarea și implicarea activă a utilizatorilor. Aduc sincere felicitări echipei care a lucrat la crearea platformei și urez mult succes la menținerea și dezvoltarea acesteia”, a spus Matthias Morgner, lider de echipă din cadrul proiectului MĂ IMPLIC.

 

„Sperăm că acest instrument va prezenta interes și pentru alți donatori și parteneri de dezvoltare, de aceea îi invităm să contribuie la dezvoltarea activităților de instruire, dar și la îmbogățirea conținutului de pe platformă.”, a menționat Diana Toma, manager reforme și politici în cadrul proiectului MĂ IMPLIC.

În cadrul evenimentului au fost prezentate: modalitatea de înregistrare/logare pe E-platformă, de solicitare a suportului pe E-platformă. De asemenea, a fost lansată invitația la Primul Curs Online de pe platformă: “Administrația publică locală: locul, rolul și statutul juridic”, care va avea loc începînd cu data de 13 iunie curent. Acest curs este destinat primarilor, consilierilor locali, secretarilor consiliilor locale, altor funcționari publici din primării, precum și specialiștilor din domenii conexe. Astfel, persoanele interesate se pot înregistra la cursul respectiv pe https://e-platforma.calm.md/.

E-Platforma pentru Guvernarea Locală este dezvoltată cu suportul Proiectului de implicare civică în guvernarea locală “Mă Implic”, implementat de Skat Consulting Ltd, din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). Activitatea s-a desfășurat în contextul acordului de cooperare dintre CALM și Proiectul MĂ IMPLIC privind dezvoltarea și implementarea platformei online pentru instruiri și servicii de suport pentru autoritățile publice locale și prestatorii de servicii.

CALM reprezintă unul dintre partenerii strategici ai Proiectului MĂ IMPLIC fiind susținut în vederea consolidării capacităților instituționale, precum și în procesul de diversificare și furnizare a serviciilor de suport și asistență membrilor săi.

Scopul proiectul de implicare civică în guvernarea locală „MĂ IMPLIC” este de a crea condiții ca populația din mediul rural din Republica Moldova să aibă acces echitabil la servicii comunale de calitate. Proiectul “MĂ IMPLIC”  este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Skat Consulting.