Un nou ghid practic pentru autoritățile publice locale, realizat de către proiectul Mă Implic 

Îmbunătățirea infrastructurii fizice este un aspect important căruia i se atrage o atenție deosebită, dar pentru îmbunătățirea prestării serviciilor comunale este necesară și asigurarea unui cadru de reglementare adecvat la nivel local, precum și organizarea corectă din punct de vedere juridic și instituțional a prestării serviciilor comunale.

În urma vizitelor de documentare realizate de către consultantul juridic al Proiectului MĂ IMPLIC în comunitățile partenere, a fost constatată și reconfirmată situația că majoritatea APL-urilor rurale nu dispun de personal calificat (juriști, ingineri, experți) care să asigure elaborarea, aprobarea și ajustarea periodică a regulamentelor locale și a altor documente juridice necesare pentru organizarea și funcționarea serviciilor publice de gospodărie comunală. În multe localități actele juridice necesare  sunt învechite, lipsesc în totalitate sau sunt nu corespund rigorilor legislației în vigoare.

Acest ghid a fost elaborat pentru a oferi suport în ceea ce privește elaborarea și adoptarea regulamentelor locale privind organizarea și funcționarea serviciilor publice de gospodărie comunală.

Obiectivul acestui document este de a oferi informația juridică într-un format accesibil, bine organizat și laconic. Documentul include recomandări, informații practice și modele de acte necesare pentru formalizarea/organizarea corectă din punct de vedere juridic a înființării și funcționării serviciilor publice de gospodărie comunală.

Documentul complet poate fi descărcat pe: https://ma-implic.md/download/ghid-elaborarea-si-adoptarea-regulamentelor-locale-privind-organizarea-si-functionarea-serviciilor-publice-de-gospodarie-comunala/ 

Proiectul de implicare civică în guvernarea locală – MĂ IMPLIC, finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare SDC și implementat de Skat Consulting Ltd, oferă sprijin autorităților publice locale din 30 de localități/grupuri de APL-uri partenere, în vederea organizării furnizării serviciilor de gospodărire comunală într-un mod participativ, eficient, incluziv și durabil.