Sprijin suplimentar pentru autoritățile locale care găzduiesc refugiați ucraineni

În februarie 2022, în urma invaziei Ucrainei de către Rusia,  Republica Moldova s-a trezit nu doar confruntându-se cu propriile sale preocupări, ci și cu undele de șoc cauzate de conflictul la hotarul țării. Printre acele organizații care au intervenit prompt la această situație, a fost Skat Consulting, întinzând o mână de ajutor celor afectați atât Ucraina, cât și Moldova. Prin intermediului proiectul ASIST din Moldova, Skat Consulting a jucat un rol vital în reabilitarea caselor avariate și a sistemelor de alimentare cu apă, oferind o rază de speranță celor strămutați de conflict și comunităților care îi găzduiesc.

Foarte curând, Moldova a devenit în mod neașteptat gazdă pentru un număr semnificativ de refugiați. La început, accentul a fost pus pe nevoile imediate precum adăpost, hrană și îmbrăcăminte. Cu toate acestea, peste o perioadă scurtă, a apărut necesitatea unei abordări mai organizate, pe termen lung – în special menită să sprijine cei mai vulnerabili, inclusiv bătrânii, femeile și copiii care și-au găsit refugiu în Moldova pentru mai mult de șase luni.

Reacția comunităților locale din Moldova la afluxul de refugiați a fost remarcabilă. Asistența lor a evoluat de la sporadică la bine structurată și consecventă. Cu servicii sporite, cum ar fi locuințe, servicii de educație, protecție socială și acces la servicii publice, APL-urile s-au confruntat cu provocarea de a menține acest sprijin pe fondul nevoilor tot mai mari.

Un pas notabil a venit din partea proiectului MĂ IMPLIC, care a avut ca scop abordarea nevoilor grupurilor locale care au grijă de refugiați. Opt Autorități Publice Locale (APL) partenere au fost alese pentru a primi finanțare suplimentară, un sprijin vital pentru cei care administrează adăposturi temporare pentru refugiați sau centre sociale. Aceste centre au avut costuri operaționale crescute, inclusiv povara suplimentară a cheltuielilor de încălzire în lunile mai reci.

Peste 450 de refugiați ucraineni au găsit adăpost în Valea Perjei, Fundurii Vechi, Logănești, Selemet, Copceac, Caplani, Stefanesti, Mihaileni. APL-urile respective îi sprijină prin furnizarea de locuințe, produse alimentare și de igienă personală, servicii medicale și educaționale, servicii de consiliere etc.

Sprijinul financiar acordat acestor APL-uri partenere a variat între 30.000 și 40.000 MDL fiecare, agregându-se la un fond total de donații de 300.000 MDL. Această asistență s-a tradus în îmbunătățiri tangibile adaptate nevoilor unice ale fiecărei comunități – de la echipamente IT pentru învățare până la cărți, instalații pentru locuri de joacă, provizii de hrană și produse de igienă.

În perioada 2021-2023, treizeci de localități/grupuri de localități implementează proiecte destinate îmbunătățirii livrării serviciilor de gospodărie comunală, cu suportul proiectului “MĂ IMPLIC”, din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) și implementat de SKAT Consulting. Proiectul ajută Primăriile nu doar să îmbunătățească infrastructura locală, dar și să dezvolte abordări și modele durabile pentru a menține această infrastructură și a asigura sustenabilitatea serviciilor prestate în comunitate. Lista completă a APL-urilor partenere aici

#maImplic #skatConsulting #civicengagement #communalservice #refugeesupport