Satele Logănești și Stolniceni împreună vor crea un serviciu comunal modern de evacuare a deșeurilor

Locuitorii satelor Logănești și Stolniceni din raionul Hâncești vor avea acces la servicii comunale de calitate, grație parteneriatului cu proiectul MĂ IMPLIC.

Până acum cei 6000 de locuitori nu puteau beneficia de un serviciu comunal de evacuare a deșeurilor, fiind nevoiți să arunce gunoiul din gospodării la cele două gropi de gunoi neautorizate din preajma satelor. Conform celor mai recente sondaje realizate în comunitate, cetățenii doresc să aibă acces la servicii comunale de calitate, să dispună de condiții de trai decente, aliniate la standardele europene, într-un mediu curat și sănătos.

”Dorim să beneficiem de un serviciu comunal de evacuare a deșeurilor, să minimizăm cantitatea gunoiului, să amenajăm și autorizăm o singură groapă de gunoi pentru ambele localități. Cel mai important ne propunem să colectăm separat gunoiul,  să sortăm deșeurile reciclabile și în special cele biodegradabile. Mai mult ne propunem să amenajăm zone de compost, iar compostul obținut să fie dat în folosință fermierilor locali. Ne bucurăm mult, că cei mai activi participanți la ședințele comunitare sunt anume tinerii, cei care promovează progresul, inovația și vin cu bune practici observate în afara țării”, spune dna Daria Gonța, conducătorul Asociaţiei Băștinașilor din Logănești “DOR DE CASĂ”.

“Flora și fauna suferă extrem de mult din cauza gunoaielor aruncate la întâmplare, gunoiul fură tot mai mult din pășunele și pădurile noastre. Trebuie să fim corecți față de noi și mediul în care trăim, trebuie să diminuăm deșeurile și să avem abordări inovative și sustenabile, să reinvestim în managementul unui serviciu modern de gestionare a deșeurilor. Știați că gunoiul aruncat în locuri neautorizare prezintă un risc mare de biosecuritate și poate duce la contaminarea mierii și famillilor de albini cu diverse boli? Vreau să pot produce miere de calitate, sănătoasă, să pot crește mica mea afacere acasă”, spune Ion Toderaș, un tânăr agricultor, care practică apicultura de mai mulți ani. Împreună cu alți fermieri din comunitate, s-a asociat pentru a practica și promova agricultura organică.

În perioada 2021-2023, satele Logănești și Stolniceni vor implementa un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide, cu suportul proiectului “MĂ IMPLIC”, din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) și implementat de SKAT Consulting. Urmare a acordului semnat, primăria comunei va beneficia de finanțare (cel mult 65.000 CHF), servicii de consultanță și de consolidare a capacităților. Proiectul Mă Implic va ajuta primăria și furnizorul de servicii nu numai să îmbunătățească infrastructura, ci și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună și pentru a avea modele durabile de finanțare a prestării serviciilor. În activitatea noastră, ne vom asigura că cetățenii locali, angajații APL-urilor, ONG-urile, agenții economici sunt implicați activ în modernizarea serviciilor publice în comunitate și îndeosebi că persoanele mai puțin avantajate au acces egal la aceste servicii.