Localitățile partenere
ale proiectului MĂ IMPLIC (Faza 1, 2021-2023)

În perioada 2021-2023, treizeci de administrații publice locale / grupuri de APL-uri din regiunile Nord, Centru, Sud și UTA Găgăuzia au implementat proiecte pentru îmbunătățirea serviciilor de gospodărie comunală, cu suportul proiectului “MĂ IMPLIC” din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. 

Urmare a acordului semnat, primăriile au beneficiat de finanțare (cel mult 65.000 CHF), servicii de consultanță și de consolidare a capacităților. Proiectul “MĂ IMPLIC” a ajutat primăriile și operatorii de servicii nu numai să îmbunătățească infrastructura, ci și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună și pentru a avea modele durabile de finanțare a prestării serviciilor. În activitatea noastră, ne-am asigurat că cetățenii locali, angajații APL-urilor, ONG-urile, agenții economici sunt implicați activ în modernizarea serviciilor publice în comunitate și îndeosebi că persoanele mai puțin avantajate au acces egal la aceste servicii. 

Cele mai numeroase proiecte de intervenție au fost în domeniul îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide, fiind urmate de cele ce vizează serviciile de alimentare cu apă potabilă și sanitație (transportare și epurare a apei uzate). În alte trei localități s-a lucrat asupra îmbunătățirii serviciului de iluminare stradală. 

Majoritatea proiectelor au vizat o singură comunitate. Cu toate acestea, 10 proiecte au reunit 28 de comune în total, care au îmbunătățit în comun furnizarea de servicii. În comunele partenere, reprezentanții administrației locale, furnizorii de servicii și cetățenii au lucrat împreună pentru a organiza furnizarea de servicii comunale într-un mod participativ, eficient, incluziv și durabil.

Andrușul de Jos și Andrușul de Sus au implementat împreună un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Bădiceni a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de alimentare cu apă potabilă. 

Biești a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de alimentare cu apă potabilă. 

Borogani a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Capaclia implementează un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de alimentare cu apă potabilă. 

Căplani a implementat un proiect destinat îmbunătățirii iluminării stradale. 

Chircăieștii Noi și Ciuflești au implementat împreună un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Ciorești, Micleușeni și Dolna au implementat împreună un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de sanitație (transportare și epurare a apei uzate).  

Ciuciuleni a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de alimentare cu apă potabilă. 

Copăceni a implementat proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Copceac  a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de sanitație (transportare și epurare a apei uzate). 

Cremenciug, Iarova și Oclanda au implementat împreună un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Dezghingea și Cencac au implementat împreună un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Dîngeni a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de alimentare cu apă potabilă. 

Domulgeni, Cașunca, Ștefănești, Prodănești au implementat împreună un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Feștelița a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Fundurii Vechi a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Gura Galbenei, Lipoveni, Albina, Ivanovca Nouă au implementat împreună un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Leușeni a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de sanitație (transportare și epurare a apei uzate). 

Logănești și Stolniceni au implementat  împreună un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Mihăileni, Ochiul Alb și Baraboi a implementat împreună un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Nișcani a implementat împreună un proiect destinat îmbunătățirii iluminării stradale. 

Pelivan a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Risipeni, Izvoare, Horești, Taxobeni au implementat împreună un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Satul Nou a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de alimentare cu apă potabilă. 

Sculeni a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de sanitație (transportare și epurare a apei uzate). 

Selemet a implementat un proiect destinat îmbunătățirii iluminării stradale. 

Sudarca și Braicău a implementat împreună un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Valea Perjei a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide.

Vorniceni a implementat un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de alimentare cu apă potabilă.