Primăriile partenere ale proiectului “MĂ IMPLIC” sunt pregătite pentru etapa de elaborare a planului de îmbunătățire a serviciului comunal

Treizeci de localități/grupuri de localități, implementează în perioada 2021-2023 proiecte destinate îmbunătățirii unui serviciu de gospodărie comunală, cu suportul proiectului “MĂ IMPLIC”. Pe parcursul ultimelor opt luni, toate comunitățile au avut de realizat un plan activități complex, cu implicarea voluntară a cetățenilor. Astfel, în fiecare comunitate au fost formate Echipele de Inițiativă Comunitară, care au contribuit activ la realizarea scopurilor propuse: crearea consensului comunitar asupra inițiativei primăriei de a moderniza serviciului comunal, elaborarea viziunii de îmbunătățire a serviciului, identificarea soluției, comunicarea cu cetățenii, desfășurarea campaniilor de sensibilizare și altele.

Una din cele mai importante etape, a fost organizarea atelierului de selectare a soluției de îmbunătățire a serviciului. În cadrul acestuia locuitorii au avut de conceptualizat modelul serviciului comunal din localitate, inclusiv cu suportul consultantului tehnic, delegat de proiectul “MĂ IMPLIC”. Majoritatea comunităților au realizat această activitate cu succes, ceea ce înseamnă că în mare parte comunitățile sunt pregătite pentru următoarea etapă și anume de elaborare a planului de îmbunătățire a serviciului comunal. Planul va include obiectivele și acțiunile prioritare, care vor contribui la crearea/dezvoltarea serviciului.

„Astăzi observăm că echipele sunt mai consolidate, se comunică mai eficient și activ cu cetățenii. Activitățile din comunitate sunt organizate foarte bine. Remarcabil este că, ședințele cu consultanții tehnici sunt pregătite minuțios, iar prezentările sunt realizate într-un limbaj accesibil, astfel încât orice participant va înțelege mai bine avantajele/dezavantajele soluțiilor tehnice propuse. Drept urmare, cetățenii iau decizii bazându-se pe argumente și aspecte tehnice verificate.” – relatează, Tudor Golub, facilitator comunitar.

Reamintim, că urmare a acordului semnat, primăriile partenere vor beneficia de finanțare (cel mult 65.000 CHF), din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare SDC, dar și de servicii de consultanță și de consolidare a capacităților. Proiectul “MĂ IMPLIC” va ajuta primăriile și furnizorii de servicii nu numai să îmbunătățească infrastructura, ci și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună și pentru a avea modele durabile de finanțare a prestării serviciilor. În activitatea noastră, ne asigurăm că, cetățenii locali, angajații APL-urilor, ONG-urile, agenții economici sunt implicați activ în modernizarea serviciilor publice în comunitate și îndeosebi că persoanele mai puțin avantajate au acces egal la aceste servicii. Proiectul “MĂ IMPLIC” este implementat de compania elvețiană de consultanță – SKAT Consulting.