Implicare și cooperare pentru servicii comunale mai bune în Logănești și Stolniceni!

Pe data de 17 februarie 2022, primăriile satelor Logănești și Stolniceni din raionul Hâncești, au semnat Acordul de Asociere Intercomunitară privind crearea Serviciului Intercomunitar de gestionare a deșeurilor, în cadrul proiectului Mă Implic.

Mai multe detalii despre această acțiune, aflați în interviul de mai jos:

Dl Danu Valentin (primar s. Logănești), care este beneficiul acestui acord de asociere?

  • Ambele primării, în sfârșit, vor putea să presteze servicii calitative și sustenabile. Anterior acest serviciu exista, dar era prestat de un agent economic local și depindeam mult de tarifele și condițiile stabilite de acesta. Acordul de Asociere Intercomunitară ne va permite să creăm o Întreprindere Municipală puternică, care va presta servicii în ambele comunități.

Dl Sîrbu Sergiu (primar s. Stolniceni), la inițiativa cui au fost realizate aceste acțiuni de asociere?

  • Zece ani în urmă au mai fost încercări similare, la nivel regional, însă acestea au eșuat. Primarul de Logănești a avut idea creării unei Întreprinderi Municipale împreună cu câteva primării, însă noi am fost unicii care am înțeles oportunitățile acestei asocieri și am acceptat invitația. Fiind la primul mandat de primar în Stolniceni, mi-am zis că acum este momentul să aduc schimbarea în comunitate, prin aderarea la acest proiect.

Care au fost premisele pentru această asociere? Ați avut un model de inspirație?

  • „Am văzut cum lucrează deja câțiva ani Întreprinderea Municipală Intercomunitară din satul Ciuciuleni, la fel din raionul Hâncești. Primăriile care s-au asociat beneficiază de serviciile aceleași întreprinderi, mai mult această asociere le-a permis să beneficieze de numeroase oportunități de finanțare. Unde-s mulți, puterea crește! Așa am înțeles că noi singuri, nu vom putea crea un serviciu modern pentru cetățeni.”, Dl Danu Valentin, primar de Logănești.
  • „Noi, ca primărie mică, nu aveam capacitatea să instituim un astfel de serviciu modern, era logic să căutăm oportunități să ne aliniem unei astfel de inițiative. Noi demult ne doream să putem să oferim locuitorilor satului un serviciu calitativ, modern și mai ecologic de gestionare a deșeurilor solide”, Dl Sîrbu Sergiu, primar de Stolniceni.

Cum v-a ajutat parteneriatul cu Proiectul Mă Implic să realizați acest pas?

  • „Proiectul Mă Implic, ca partener, a venit cu mecanisme și abordări clare; cu servicii de consultanță tehnică la fiecare etapă a proiectului, fără de care nu știu dacă am fi progresat atât. În special vreau să remarc și rolul facilitatorului nostru, Tudor Golub, care ne-a ghidat în tot acest parcurs.”, Dl Danu Valentin, primar de Logănești.
  • „Prin intermediul acestui proiect am realizat numeroase audieri publice, am primit numeroase propuneri, am avut un dialog productiv cu cetățenii, fapt care ne-a permis să avem susținerea și implicarea cetățenilor la realizarea acestui proiect”, Dl Sîrbu Sergiu, primar de Stolniceni.

Reamintim că primăriile satelor Logănești și Stolniceni, împreună cu cetățenii depun eforturi comune pentru a îmbunătăți serviciul comunal de gestionare a deșeurilor solide din ambele localități, cu suportul proiectului Mă Implic. Proiectul este finanțat din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) și implementat de SKAT Consulting. Conform acordului semnat, Primăria primește finanțare (maximum 65.000 CHF), servicii de consultanță și consolidare a capacităților. Proiectul MĂ IMPLIC ajută primăria și furnizorul de servicii nu numai să îmbunătățească infrastructura, ci și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună și pentru a avea modele durabile de finanțare a prestării serviciilor. În activitatea noastră, ne asigurăm că cetățenii locali, angajații APL-urilor, ONG-urile, agenții economici sunt implicați activ în modernizarea serviciilor publice în comunitate și îndeosebi că persoanele mai puțin avantajate au acces egal la aceste servicii.