Vizita de studiu a reprezentanților Guvernului și Parlamentului Republicii Moldova la Instituția Prefectului Județului Maramureș

O recentă vizită de studiu, organizată de Cancelaria de Stat cu sprijinul Proiectului “MĂ IMPLIC,” la Prefectura Județului Maramureș, a deschis noi perspective în ceea ce privește colaborarea. Desfășurată în perioada 16 – 19 decembrie 2023, această vizită a avut ca obiectiv consolidarea capacităților reprezentanților Guvernului, dezvoltarea abilităților practice și stabilirea unor relații bilaterale solide între instituții.

Membrii delegației moldovenești, printre care s-au numărat domnul Andrei Strah, Secretarul General Adjunct al Guvernului, doamna Larisa Voloh, Președinta Comisiei Parlamentare “Administrație Publică și Dezvoltare Regională”, și doamna Diana Chiriac, Consilier al Prim-ministrului în domeniul administrației publice, alături de reprezentanți ai Cancelariei de Stat și a Oficiilor Teritoriale, dar și manageri din cadrul Proiectului “MĂ IMPLIC,” au format un grup divers și au adus împreună expertiză din diverse domenii administrative, creând astfel un mediu bogat pentru schimbul de cunoștințe.

Gazda vizitei delegației din Republica Moldova a fost domnul Rudolf Stauder, Prefectul Județului Maramureș. Agenda a cuprins sesiuni de instruire și exemple de bune practici referitoare la modul de funcționare a Instituției Prefectului.

Angajații din cadrul Instituției Prefecturii Județului Maramureș, instituție omologă Oficiilor Teritoriale din Republica Moldova, au prezentat avantajele și dezavantajele legislației referitoare la funcționarea și organizarea Instituției Prefectului, oferind recomandări privind stabilirea unui cadru legislativ clar. O atenție separată a fost dedicată metodelor de monitorizare a implementării politicilor și evaluării impactului cooperării.

De asemenea, participanții au avut fericita ocazie de a discuta și cu Președintele Consiliului Județean, domnul Ionel Bogdan, despre oportunitățile de valorificare a fondurilor de pre-aderare la Uniunea Europeană și gestionarea acestora, pentru o guvernare locală eficientă.

Proiectul “Mă IMPLIC” rămâne un partener strategic al Cancelariei de Stat a Republicii Moldova și susține eforturile instituției de colaborare și de partajare a cunoștințelor în domeniul administrației publice. Proiectul „MĂ IMPLIC” este finanțat de Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) și implementat de Skat Consulting, în perioada noiembrie 2023 – octombrie 2027.

#MaImplicProject #SkatConsulting #SwissCooperation #Elvetia