Trei sate din trei raioane s-au asociat pentru a rezolva problema gunoiului

Satele Mihăileni, Baraboi, Ochiul Alb fac parte din 3 raioane diferite, respectiv, Rîșcani, Dondușeni și Drochia, dar fiind învecinate au decis să coopereze pentru a veni cu inițiative și a implementa proiecte de interes comun.

În prezent, locuitorii satelor respective își evacuează individual gunoiul din gospodării în locurile special amenajate de primării, fapt care presupune nu doar incomodități, dar și costuri mari. În acest context, Primăria satului Mihăileni a venit cu ideea de a crea un serviciu comun de gestionare a deșeurilor solide în cadrul celor trei comunități. Astfel, Întreprinderea municipală din Mihăileni, cu suportul proiectului MĂ IMPLIC va asigura colectarea deșeurilor menajere din cele trei sate, cât și gestionarea gropilor de depozitare a gunoiului.

Mai mult ca atât, comunitățile respective beneficiază de informare și instruire cu privire la necesitatea colectării separate a deșeurilor, în cadrul unui alt proiect. Iar acest lucru se potrivește foarte bine cu strategia comunităților de a dezvolta în viitorul apropiat serviciul de gestionare a deșeurilor solide, prin colectarea separată a plasticului, care ulterior va putea fi comercializat unei întreprinderi de reciclare din capitală.

În perioada 2021-2023, satele Mihăileni, Baraboi, Ochiul Alb s-au asociat pentru a implementa un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide, cu suportul proiectului “MĂ IMPLIC”, din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) și implementat de SKAT Consulting. Urmare a acordului semnat, primăria comunei va beneficia de finanțare (cel mult 65.000 CHF), servicii de consultanță și de consolidare a capacităților. Proiectul Mă Implic va ajuta primăria și furnizorul de servicii nu numai să îmbunătățească infrastructura, ci și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună și pentru a avea modele durabile de finanțare a prestării serviciilor. În activitatea noastră, ne vom asigura că cetățenii locali, angajații APL-urilor, ONG-urile, agenții economici sunt implicați activ în modernizarea serviciilor publice în comunitate și îndeosebi că persoanele mai puțin avantajate au acces egal la aceste servicii.