S-a dat startul colectării deșeurilor solide la Risipeni, Taxobeni, Horești și Izvoare!

Serviciu intercomunitar de gestionare a deșeurilor solide a fost lansat, grație unui efort asociat, al primăriilor și cetățenilor din Risipeni, Taxobeni, Horești și Izvoare. Astfel, începând cu 23 februarie 2023, locuitorii celor 9 localități din cadrul parteneriatului beneficiază de un serviciu comunal modern, care îi ajută să gestioneze corect gunoiul din gospodăriile personale și să contribuie la menținerea unui mediu sănătos și curat în localitate.

La evenimentul mult-așteptat au participat managerii proiectului MĂ IMPLIC, reprezentații primăriilor partenere, al Consiliului Raional Fălești, al mediului de afaceri și asociativ din comunități și peste 120 de locuitori ai comunei Risipeni. Tot atunci, cetățenii au putut semna primele contracte cu noua Întreprindere Municipală creată. Astfel, doar în primele 60 de minute au fost semnate peste 30 de contracte și distribuite pubele și saci pentru depozitarea selectivă a deșeurilor cu cetățenii din Risipeni și Bocșa. În următoarele două luni, Echipa de Ințiativă Comunitară, alături de Operatorul de Servicii Comunale și-au propus să semneze contracte cu alți 600 de beneficiari și să continue să extindă acest număr și în celelalte comunități ale parteneriatului. 

DMITRI MOSORETI, primarul comunei Risipeni: „Bineînțeles avem de parcurs o etapă deloc simplă, este vorba despre lucrul cu cetățenii, comunicarea permanentă cu ei, ca să înțeleagă că acest serviciu este numai și numai pentru cetățeni și scopul de bază este să avem un mediu curat și servicii de calitate pentru cetățenii noștri.”

„Va fi un sat curat. Nu vom duce gunoiul pe unde nu trebuie. Va veni mașina, îl va încărca, îl va duce la locul unde trebuie și este un lucru foarte bun. Ai pus în tomberon și a venit mașina și ți l-a luat și l-a dus și nu te duci tu să-l duci undeva”, locuitor din comuna Risipeni.

Procurarea echipamentelor pentru îmbunătățirea și organizarea serviciului comunal este realizată cu suportul proiectului “MĂ IMPLIC”, din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) și implementat de SKAT Consulting. Proiectul MĂ IMPLIC ajută primăria și furnizorul de servicii nu numai să îmbunătățească infrastructura, ci și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună și pentru a avea modele durabile de finanțare a prestării serviciilor. În activitatea noastră, ne asigurăm că cetățenii locali, angajații APL-urilor, ONG-urile, agenții economici sunt implicați activ în modernizarea serviciilor publice în comunitate și îndeosebi că persoanele mai puțin avantajate au acces egal la aceste servicii.

#maImplic #skatConsulting #solidwastemanagement #civicengagement