Localnicii din satul Căplani nu vor mai merge pe întuneric la serviciu

Satul Căplani mereu a fost un sat de oameni de muncitori, un sat cu tradiții și cu infrastructură dezvoltată. Dar, începând cu anii 90, ca și în multe alte   sate din Republica Moldova, lucrurile au început să se schimbe mult. Întreprinderile din sat au încetat să activeze. Localnicii au început să plece din sat în căutarea unui loc de muncă. Infrastructura, din lipsă de bani, a început să degradeze. 

Locuitorii din Căplani curând au înțeles, că nu va veni nimeni să le facă viața mai bună, ei sunt cei, care trebuie să se implice activ la crearea confortului la ei acasă. Valeriu Tabunșcic, primarul satului Căplani, este deja la al 4-lea mandat.

El a fost inițiatorul mai multor proiecte de îmbunătățire a serviciilor publice din localitate, majoritatea fiind realizate inclusiv din contribuția financiară a localnicilor.  Motto-ul său de lucru fiind: “Putem realiza lucrurile frumoase pentru sat, dar numai cu participarea și contribuția ambelor părți implicate: locuitori și primărie”.

Orice lucrare sau investiție din bugetul primăriei este mereu discutată public, și în majoritatea cazurilor este suplinită de contribuția personală a localnicilor, dar și de suportul agenților economici din localitate. În ultima perioadă, s-au produs un numeroase schimbări benefice, resimțite de locuitorii satului. Astfel prima și cea mai stringentă problemă soluționată – a fost asigurarea cu apă potabilă a localității.

 

Astăzi aproape toate gospodăriile din sat beneficiază de apă curentă.  Ulterior a fost îmbunătățită starea a aprox 90% de străzi din sat, valorificând piatra de sobă din cariera satului, părăsită de foarte mult timp.  La fel, deja în acest an toate instituțiile publice din sat, vor fi conectate la sistemul centralizat de canalizare. Pentru gestiunea acestor servicii a fost creată întreprinderea municipală, aflată astăzi în autogestiune financiară și care salvează o bună parte din eforturile și resursele primăriei. „Întreprinderea municipală permite gestionarea serviciilor comunale într-un mod mai transparent și eficient. În fiecare an, întreprinderea vine cu un raport public, în care sunt explicate costurile și tarifele pentru serviciile publice. Datorită acestui fapt, utilizatorii serviciilor înțeleg mai bine din ce se formează tariful și cum se pot implica pentru a eficientiza livrarea serviciului. Spre exemplu, la doi ani de la lansarea serviciului de alimentare cu apă, am înțeles că tariful stabilit nu acoperă cheltuielile de gestiune a serviciului și acest lucru poate afecta calitatea livrării apei sau chiar poate duce la întreruperea serviciului. Atunci, împreună cu oamenii din sat, am convenit să majorăm tariful, pentru a asigura continuitatea și sustenabilitatea serviciului de alimentare cu apă în sat.”, spune Valeriu Tabunșcic, primarul satului Căplani.

Iluminarea stradală rămâne a fi o problemă acută pentru săteni. În anii precedenți, primăria a încercat să vină cu soluție cu forțele proprii. Din resursele limitate de care dispunea, a instalat 100 de felinare, conectate la rețeaua electrică casnică. Astfel fiecare din cele 100 de gospodării erau responsabile de includerea felinarelor pe timp de noapte, dar și de acoperirea costurilor pentru curentul electric consumat. Ulterior aceste felinare au necesitat mentenanță specializată, iar fiecare gospodărie în parte nu își permitea să contracteze aceste servicii. Astfel, primăria a decis să caute alte oportunități de finanțare, pentru realizarea unui proiect mai ambițios de iluminare publică stradală a întregei localități, costurile fiind de peste 1 mln lei.

“Eram în căutare activă de oportunități de finanțare și ne-am bucurat mult să aflăm despre lansarea concursului de selectare a APL-urilor partenere MĂ IMPLIC. Denumirea proiectului îmi place mult, pentru că descrie foarte bine starea de spirit a locuitorilor satului Căplani. Fiecare consătean se implică pentru crearea confortului și îmbunătățirea condițiilor de trai din sat. Iluminatul stradal este o necesitate majoră pentru noi. Odată cu lăsarea nopții, satul amorțește. Nu mai vezi oameni pe stradă, nu este nici o activitate. Primul autobuz din sat pleacă la 05.00 dimineața, păi oamenii de ani de zile pleacă pe întuneric la serviciu, iar lanterna de buzunar este un accesoriu obligatoriu pentru ei. Din momentul în care satul va beneficia de iluminare stradală, satul va prinde o altă viață, mai dinamică. În sfârșit oamenii se vor simți în siguranță, în special cei peste 600 de pensionari și 100 de persoane cu dizabilități. Proiectul va include și iluminarea cele mai mari atracții din sat – Cișmeaua din Căplani, care sperăm în sezonul ce vine să devină un punct de atracție turistică în zonă. Este un complex format din 20 de izvoare cu apă lină și dulce, dătătoare de sănătate. Vă invit să descoperiți acest loc pitoresc, chiar și pe timp de noapte.”  povestește Valeriu Tabunșcic, primarul satului Căplani.

În perioada 2021-2023, satul Căplani va implementa un proiect destinat îmbunătățirii serviciului de iluminare stradală, cu suportul proiectului “MĂ IMPLIC”, din fondurile Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) și implementat de SKAT Consulting. Urmare a acordului semnat, primăria comunei va beneficia de finanțare (cel mult 65.000 CHF), servicii de consultanță și de consolidare a capacităților. Proiectul Mă Implic va ajuta primăria comunei și furnizorul de servicii nu numai să îmbunătățească infrastructura, ci și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună și pentru a avea modele durabile de finanțare a prestării serviciilor. În activitatea noastră, ne vom asigura că cetățenii locali, angajații APL-urilor, ONG-urile, agenții economici sunt implicați activ în modernizarea serviciilor publice în comunitate și îndeosebi că persoanele mai puțin avantajate au acces egal la aceste servicii.