O bună parte din locuitorii Republicii Moldova obțin prin moștenire case de la bunici și străbunici, construite cu zeci de ani în urmă, prin diferite tehnici care la momentul actual sunt considerate depășite. Din acest motiv, ele nu sunt eficiente energetic, iar căldura pe timp de iarnă și răcoarea pe timp de vară se pierde prin pereți, uși, ferestre, planșee de pod și pardoseli.
Procentul pierderii de căldură din locuință poate varia în funcție de tipul acesteia, de starea tâmplăriilor și totodată de materialul din care este construită. În acest sens, este necesar să întreprindem măsurile corespunzătoare, astfel încât să putem obținem o casă confortabilă și cu un consum minim de energie.
Deținând cunoștințe detaliate în domeniul eficienței energetice, Ion Ulinici, inginer constructor și auditor energetic, recomandă ca proprietarii caselor să renunțe la tâmplăriile învechite, în schimbul celor cu geamuri termopan eficiente.
Expertul susține că o tâmplărie poate fi instalată doar de către un specialist, iar orice lucrare efectuată necesită analiza unor persoane competente. De asemenea, este important ca, la procurarea tâmplăriilor, proprietarul să verifice dacă acestea nu au fisuri, colțurile nu sunt sudate, iar mecanismele de închidere și deschidere sunt funcționale.
Pereții sunt cea mai mare suprafață a casei prin care se poate pierde căldura, iar termoizolarea acestora este una dintre cele mai importante recomandări. O altă metodă de eficientizare energetică este izolarea termică a podului, care este considerată una dintre cele mai ieftine intervenții. Dar specialiștii susțin că înainte de a efectua aceste lucrări este necesar o inspecție privind starea acestora.
Măsurile de eficientizare energetică sunt necesare atât pentru confortul casei, cât și pentru sănătatea locuitorilor ei. De aceea, expertul Ion Ulinici încurajează gospodarii să fie conștienți și de faptul că locuința lor necesită și o ventilare regulată, pentru a avea mereu aer proaspăt și curat. Fiecare acțiune efectuată astăzi, cu scopul de a salva energie, mâine ne poate scuti de facturi mari și ne poate asigura un viitor durabil!
Fie că ești proprietar de locuință, meșter sau primar de localitate, în cadrul proiectului „MĂ IMPLIC”, componenta „Eficiență Energetică”, experți și specialiști dedicați au dezvoltat pentru tine un șir de materiale informative gratuite (ghiduri, pliante, broșuri) cu recomandări practice pentru eficientizarea energetică a locuințelor. Aceste resurse sunt disponibile atât cetățenilor, tehnicienilor, cât și reprezentanților administrațiilor publice locale, oferind soluții clare și accesibile pentru a diminua cantitatea de resurse consumate și a spori confortul termic în orice anotimp. Toate materialele pot fi descărcate de pe acest site – www.ma-implic.md/eneff
Campania de informare despre importanța eficienței energetice în zonele rurale din Republica Moldova este implementată prin intermediul proiectului „MĂ IMPLIC” de către Skat Consulting și Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), cu sprijinul Guvernului Elvețian.
© Toate drepturile rezervate – 2024 Mă implic